Wiosna tego roku przychodzi do Nas z du¿ym rozmachem - robi siê zielono.
Dzieñ zyskuje niebawem godzinê do przodu!
Zima na szczê¶cie nie da³a nam w ko¶æ :-) !!!
Dla rozpoczêcia i przwyitania nowego sezonu wiosennego proponujê wyjazd 1 dniowy w KARKONOSZE.
Miejsce do ustalenia i uzgodnienia (mo¿e spacer -Jakuszyce ¶ladem trasy biegowej i obiadek u s±siadów Czechów?)
Jaskinia nied¼wiedzia?
Turysta i inni mo¿e rzuca propozycje konkretn±?
Wyjazd 5 lub 6 kwietnia lub 13 kwietnia.
Im Nas wiêcej tym lepiej i symaptyczniej. Koszty rozejd± siê nam po ko¶ciach wiêc nie nadszarpnie bud¿etów ciezko zapracowanych ludków.
Co Wy na t± propozycjê?
Jak zawsze liczê na WAS :D
jestem za :) ale czy nie lepiej z noclegiem ?
A 5 kwietnia jest turniej saunamajstrów w WPW wiêc mo¿e niektórzy bêd± chcieli jednak w tym dniu zostaæ na miejscu.
"Nie sztuk± jest siê rozebraæ. Sztuk± jest uczyniæ ze swej nago¶ci sztukê"
Kolega indywidualismus pyta³ o rowerowy/pieszy wypad wiêc pozwalam zaproponowaæ co¶ dla wszystkich mi³osników dwóch kó³ek i gór :)
Pakujemy rowery do poci±gu - wysiadamy w Miêdzylesiu, na miejscu jeste¶my oko³o 9. Jedziemy niebieskim szlakiem na Halê pod ¦nie¿nikiem, z buta jakie¶ 5h - rowerkiem w 3h da siê zrobiæ a mo¿e i szybciej?
W schronisku robimy popas na obiad, zostawiamy bicykle i schodzimy ¿ó³tym szlakiem ~ 1h do Kletna /Jaskinia Nied¼wiedzia/. Wracamy do góry ~1.5h, chêtni mog± wej¶æ na ¦nie¿nik /ze schroniska ~20-30min/.
Wieczorem integracyjna kolacja, gra w karty (sauny brak) i czas do w³asnej dyspozycji. Rano po ¶niadaniu jedziemy ¯mijowcem, dla tych co nie w temacie jest "³±cznik" pomiêdzy Hal± pod ¦nie¿nikiem a Czarn± Gór± - trasa w miarê jednostajna dopiero pod Jaworow± Kop± mamy nieco pod górkê. Z buta 2h - rowerem mo¿e 0.5h... Dla chêtnych wej¶cie na wie¿ê widokow± na Czarnej Górze. Dalej jedziemy na Igliczn± (Sanktuarium MB ¦nie¿nej, mo¿na co¶ zje¶æ, uzupe³niæ p³yny ustrojowe i odpocz±æ) no i zje¿d¿amy do D³ugopola Zdrój sk±d poci±giem wracamy do Wroc³awia.
Ewentualnie wariant pieszy, tutaj wybór jest du¿o wiêkszy mo¿na wybraæ trasê przez Czechy - krótsza, d³u¿sza. Mo¿na na 1 dzieñ do Jaskini/na ¦nie¿nik ale z noclegiem IMHO du¿o fajniej.
Teraz s³ucham innych propozycji.
PS
Równie¿ optujê za 13 kwietnia, aby kolega i tym razem trafi³ w pogodê :)
Kolego Turysto! Szalony !! :o:o
Rozumiem szalone idee, te¿ kocham góry i rower, ale czy wiesz co zaproponowa³e¶ naszemu, w wiêkszo¶ci niewprawionemu towarzystwu?? ¦nie¿nik, to naprawdê solidna góra a trzeba pokonaæ ró¿nicê wysoko¶ci od Miêdzylesia (440 m n.p.m.) do schroniska (1218 m n.p.m.) Prawie 800 metrów ró¿nicy w pionie!! W dodatku od Jod³owa po górskich, b³otnistych i kamienistych ¶cie¿kach. To wyprawa godna bike-maratonu dla wyæwiczonych zawodników i dostosowanych rowerów. Nie do pokonania dla naszych dziewczyn i wiêkszo¶ci ch³opaków. Sam mam w±tpliwo¶ci, co do siebie, chocia¿ jestem weteranem roweru.
Je¿eli ju¿ mamy jechaæ w mieszanym, niezaprawionym w bojach towarzystwie, to jakie¶ Bory Dolno¶l±skie, Dolina Baryczy - miejsca p³askie lub lekko pagórkowate. W ostateczno¶ci Góry Izerskie, ale ze Szklarskiej Porêby lub nawet Jakuszyc, bo mo¿na tam dowie¼æ rower. Nie obra¼ siê, ale naprawdê tak to widzê:)
Nie obra¿am siê, Ty widzisz tak ja widzê nieco inaczej :)
W³a¶nie nie dalej jak miesi±c temu, szed³em co prawda z buta t± tras± na Halê i ¦nie¿nik z zej¶ciem do Miêdzygórza, tak¿e mam ¶wie¿o w pamiêci...
W przeciwieñstwie do drogi przez Pisary, Opacz, Trójmorski Wierch i Ma³y ¦nie¿nik, ten przez Jod³ów jest zdecydowanie ³atwiejszy (na rower) bo wznosi siê tak jak piszesz ale REGULARNIE na ~20 km natomiast przez Opacz to sinusoida zjazd, podjazd i tam to mo¿na ramê (i nie tylko) po³amaæ. Mo¿e tê trasê mia³e¶ na my¶li pisz±c o bike-maratonie?
Sorry, nie zamierza³em nikogo straszyæ ale to nie jest rajd katoro¿nika czy triatlon (nie ¶mia³bym tego Wam proponowaæ) jak indywidualismus podsumowa³, nie obra¼ siê ;)
PS
IMHO jaka¶ odmiana by³aby wskazana a nie ci±gle Izery czy Karkonosze...
Turysto kochany!
Chêtnie widzê wszelkie odmiany!
Ja tylko skromnie podkre¶li³em, ¿e to droga dla baaardzo zaawansowanych rowerzystów górskich. Bowiem poza asfaltem, który koñczy siê na górze Jod³owa i stosunkowo umiarkowanym (w lesie pod Jod³owem jest trochê bardziej stromo) podjazdem, reszta przebiega po górskich, b³otnistych i kamienistych drogach i dró¿kach i jest zdecydowanie bardziej "wyrypiasta". Na najlepszym jaki znalaz³em portalu mapy.cz mo¿na sobie narysowaæ profil trasy rowerowej i jest to faktycznie 20 km (niby drobiazg, nie:), ale za to 980 metrów (kilometr !!) przewy¿szeñ.
I wiesz, co? Po tym jak Twój pomys³ skrytykowa³em, zacz±³ mi siê trochê podobaæ - jako wyzwanie, czy dam radê. Choæ wola³bym unikn±æ wiosennego b³ota (a nawet ¶niegu - w koñcu to ¦nie¿nik) i pojechaæ np. we wrze¶niu. W zesz³ym roku, jesieni± jecha³em do Jakuszyc z Jeleniej i by³o naprawdê ciê¿ko :(
A pomys³ mnie przerazi³, bo wyobrazi³em sobie nasze nimfy, arabeski i inne rusa³ki pchaj±ce rowery pod tê górê...
Dlatego proponujê niziny. Na ¦nie¿niku b³oto i ¶nieg mog± utrzymywaæ siê do koñca maja.
P.S.
Jakuszyce ca³e zasypane !! £±cznie z drog± !! 2 dni po naszej odwo³anej wyprawie. To siê nazywa z³o¶liwo¶æ aury!!
Uwa¿am ¿e jednodniowa wyprawa rozpoczynaj±ca sezon bêdzie wystarczajaca i nie uszczupli naszych portfeli ( liczê ze impreza za przejazd to ok 25 z³) a wra¿enia bezcenne.
Wyjazd 13 kwietnia - niedziela! Meijsce do dogadania w kolejnych postach :-)
Liczê na Wasz± aktywno¶æ. Zbieram zapisy na moejj prywatnej skrzynce lub mój telefon!
Chêtnych coraz wiêcej ale konkretów poza terminem brak.
To mo¿e Góry Sowie? Jedziemy do Walimia, wchodzimy na Hohe Eule jest tam odnowiona wie¿a widokowa ale zamkniêta - niestety jeszcze nie sezon. Schodzimy przez Schronisko "Sowa" - okrê¿n± drog± znaczy trochê inn± dla odmiany, zatrzymujac siê na obiad oraz uzupe³nianie p³ynów ustrojowych, itp. Czas przewidziany na wej¶cie 2h, zej¶cie podobnie wiêc kolega indywidualismus nie powinien siê czepiaæ ;)
Albo co¶ dla kolegi organizatora, który preferuje Sudety Zachodnie - Rudawy Janowickie a konkretniej Sokole Góry trochê dalej ale zdecydowanie wiecej ciekawostek. Jedziemy do Trzciñska/Wojanowa, przez Sokolik, Krzy¿n± i Lwi± Gór± (wszêdzie tam s± punkty widokowe) dochodzimy do "Szwajcarki' niestety z tego co pamiêtam obiadów tam nie maj± co najwy¿ej gorce kubki, poza tym to schronisko ma klimat, jak z Vabank2 mo¿emy poczuæ, ¿e jeste¶my w Alpach (Janowickich) ;)
Tutaj bêdzie trochê wiêcej spaceru ale to górki a w zasadzie pagórki no i mnóstwo fajnych ska³ek po drodze Staro¶ciñskie Ska³y, Piec, Skalna Brama - kolega indywidualismus mam nadziejê potwierdzi. Powrót do Trzciñska troszkê inn± drog± albo do Janowic Wielkich je¶li zdecydujemy siê na przejazd "narodowym przewo¼nikiem" czytaj PKP :)
Pieszo oczywi¶cie - na rower mo¿e innym razem...
Chêtnie do³±czê do grupy, ale te¿ pasuje mi tylko 13 kwietnia.
Co do miejsca, to Rudawy Janowickie lub okolice Walimia - Sokolca s± niez³ym pomys³em.
Fajne tereny do po³a¿enia s± równie¿ w Górach Kamiennych w okolicach Soko³owska.
¯eby ju¿ siê nie wyz³o¶liwiaæ ;) - przystajê na propozycjê Turysty. Rozumiem, ¿e to wycieczka piesza? By³oby jeszcze ciekawiej (i bardziej prospo³ecznie) gdyby¶my pojechali poci±giem. Akurat do Jeleniej Góry poci±gów nie brak.
Co na to kole¿anki i koledzy?
Porz±dki w temacie trzeba poczyniæ skoro kolega organizator zrzuci³ to na mnie ;)
¦nie¿nik zosta³ definitywnie odrzucony czego niezmiernie ¿a³ujê, pozostaj± 2 kolejne propozycje: Góry Sowie i Rudawy Janowickie.
W te pierwsze lepiej autem (brak dojazdu bezpo¶redniego) w te drugie poci±giem. Gdzie zatem i czym jedziemy?
Zacznê od siebie - RJ poci±giem skoro bêdzie ciekawiej i bardziej prospo³ecznie. Atut jazdy "narodowym przewo¼nikiem" jest taki, ¿e jedziemy i wracamy z ró¿nych miejsc, nie trzeba szukaæ parkingu, brak stresu czy pozostawione auto nie zostanie rozebrane na czê¶ci zamienne przez tamtejszych "tubylców" itp.
Wad± jest nieco wy¿szy koszt przejazdu (jakie¶ 20 z³ w jedn± stronê).
Zatem:
wroclaw80
arabeska
Yupiter
indywidualismus
wronatus
marko829
oraz inni potencjalnie niezdecydowani proszê o jasn± deklaracjê :)
Ojtam panie Turysto. Wiem ze gory to Twój konik. St±d jeste¶ oddelegowany do pomocy. W poci±g mo¿na zawsze wsiasc. Teraz kto i jak dysponuje autami? Wyjazd 7.00 spod EPI 13 kwietnia przy opcji aut. W razie decyzji PKP informacje pojawiaj± siê wkrótce. Zabieramy ze sob± prowiant, pogodê i zgrana ekipê.
Mo¿e i ja siê wybiorê, ale dok³adnie nie wiem jeszcze.
Nic dodaæ nic uj±æ Mohito:)dok³adnie tak samo my¶lê, przynajmniej na chwilê obecn±:
mo¿e siê wybiorê, ale dok³adnie jeszcze nie wiem.
Tyle tu nowo¶ci wyjazdów a termin blisko.
...pozostaj± 2 kolejne propozycje: Góry Sowie i Rudawy Janowickie.
W te pierwsze lepiej autem (brak dojazdu bezpo¶redniego) w te drugie poci±giem. Gdzie zatem i czym jedziemy?
...
czas poczyniæ pewne ustalenia..
gdzie jedziemy i czym?
no i listê uczestników wypada³oby uaktualniæ
You can view all discussion threads in this forum.
You cannot start a new discussion thread in this forum.
You cannot reply in this discussion thread.
You cannot start on a poll in this forum.
You cannot upload attachments in this forum.
You cannot download attachments in this forum.
· Total Members: 939
· Newest Member: Testowiczka2
To jest kontynuacja forum zamkniętego 2016 roku, aktualnie w trakcie prac modernizacyjnych rozpoczętych w czerwcu 2019 roku, dlatego szereg funkcji może nie działać jeszcze poprawnie! Rejestracja nowych kont jest tymczasowo wyłączona! Jeśli znasz stare dane dostępowe do swojego konta - możesz spróbować się zalogować, jeśli nie pamiętasz swojego hasła, musisz skontaktować się z Adminem w celu jego odzyskania, ponieważ automatyczne odzyskiwanie haseł jest tymczasowo niedostępne!