Sauna - która dla przyjezdnego?

Last updated on 13 years ago
daniel
Dobry wieczór wszystkim.
Czytam w±tki i czytam, i im wiêcej czytam tym mniej wiem :).
Bêdê we Wroc³awiu nocowa³ z czwartku na pi±tek (pod koniec miesi±ca), a jako ¿e lubiê posiedzieæ w saunach pytam Was, gdzie mogê siê wybraæ aby byæ zadowolonym.
Bêdê mia³ czas najprawdopodobniej od oko³o 19. Gdzie warto pój¶æ?
Pozdrawiam,
Daniel
Alien
hejka... moim skromnym zdaniem, najlepiej bêdzie udaæ siê do WPW na ul. Borowska. Dlatego ¿e nie znam innych przybytków. Jak pojecha³em do Sky... to by³o zamkniête z powodu nadmiaru wody... czyli awarii. Albo pozaru. Nie pamiêtam. Na Teatraln± wybieram sie ju¿ kilka miesiêcy, wiêc nie wiem jak tam jest.
Dzisiaj by³em w WPW i by³o t³oczno. Przewa¿ali tekstylni i mozna smialo napisaæ, dominowali.
Ja stawiam na WPW przy ul. Borowska.
Elavi
Zale¿y co wolisz, co bardziej cenisz.

Je¶li nie przeszkadzaj± Ci osoby, które chodz± w strojach k±pielowych oraz t³ok. Wybór wielu saun (ale niekoniecznie zawsze pustych) - Saunarium w Aquapark Wroc³awski (ul. Borowska).

Niestety w Saunarium Fitness Academy w Sky Tower (ul. Powstañców ¦l±skich) czwartki s± dniami dla Pañ.

W saunarium w SPA ( ul. Teatralna) nie mo¿na chodziæ nago chadzaj±c miêdzy saunami, ale reszta je podobno ok.

Niestety innego wyboru nie ma.
daniel
Najbardziej przeszkadza mi to, ¿e kto¶ "suszy" strój k±pielowy w saunie. To, ¿e siedzi w czystym rêczniku zawiniêty po szyjê - jego sprawa. Natomiast mokry kostium, czêsto bezpo¶rednio na ³awce, jest wg mnie nie do przyjêcia. Chodzenie w rêczniku poza saunami jest OK, ale jako¶ z ³a¼ni parowej trzeba przecie¿ wyj¶æ, i wychodzi siê nago, tutaj chyba nikt nie robi problemów?
Wybiorê chyba zatem "teatraln±".
indywidualismus
Ale¿ Elavi i Danielu - na Teatralnej jak najbardziej chodzi siê nago miêdzy saunami! Nie zauwa¿y³em, ¿eby kto¶ przejmowa³ siê tym, co owszem jest napisane w regulaminie. Obs³uga te¿! 100 lat naturystycznej tradycji zobowi±zuje !
Teatraln± warto odwiedziæ ze wzglêdu na unikaln± ³a¼niê z marmurowymi ³awami, no i zabytkow±, mahoniow± szatniê. Niestety sauna sucha jest ma³a a woda w ciep³ym basenie ledwie letnia. Za to zimna jest O.K. Ludzi te¿ nie za wiele.
Natomiast aquapark bym odradza³. To nieprawdopodobne jak szybko siê zepsu³a atmosfera i klimat tego miejsca!
Jasiu
Ja chyba zostalem zepsuty juz do cna przez duze kompleksy saun (czyt. Sky czy aqua). Bylem raz na teatralnej i mam mieszane wrazenia. Na minus odebralem wielkosc kompleksu - taka miniaturka. Raptem dwie sauny, dwa miejsca do odpoczynu i wsio. Nie ukrywam ze lubie zmieniac sauny, chodzic sobie raz na taka potem inna, tu bylo skromnie. Duzym plusem jest wykonanie lazni - kladzie na kolana wszyskie znane mi obiekty. Brakuje jedynie biletera ktory by sprzedawal bilety na zwiedzanie. Dodatkowo mala szatna kooedukacyjna tez dodaje uroku.
Aqua - co by tu duzo pisac. Lata swietnosci maja juz dawno za soba. Leca tylko na wyrobionej marce, ale nie wiem jak dlugo bo to juz pikujacy lot... Pozar zrobil wiele krzywdy dla tego obiektu, zabraklo duzej sauny finskiej przez co mala finska jest oblegana 1 na q (czyt. Jedna osoba wychodzi jedna wchodzi) mozna zapomniec na zalapanie sie na ceremonie, chyba ze spedzis ponad 30 minut w saunie.
Sky - jak na razie goruje na mojej liscie. Cisza, spokoj, super atmosfera, zaje.... Fajna obsluga :). Minusy tez sa, ale na tyle male ze mozna pominac.
daniel
Co do Sky to z tego co piszecie wielka dla mnie szkoda, ¿e czwartek jest tylko dla Pañ. Nie do koñca rozumiem czemu maj± s³u¿yæ takie podzia³y... Ale trudno, s± i koniec.
Jasiu
Co do czwartkow w sky to jest ona dla pañ tylko od 16 do 21 (22 - nie pamietam dokladnie). Wiele razy bylem w czwartki tylko w godzinach 12-14 i nie bylo problemu z wejsciem.

Innym calkiem tematem jest sens takich wydzielonych terminow. Z mojej perspektywy to dziala tylko na niekorzysc. Juz w historii bywaly chwile podzialu tj. Lokale tylko dla bialych, podczas wojny miejsca tylko dla niemcow itp. Wiem ze przyklady hardcorowe, ale chyba oddaja sens. Po co wprowadzac jakis dzien tylko dla kobiet? Mozna sie pokusic o dzien tylko dla: lysych, niepelnosprawnych, mankutow, chudych, tych z nadwaga itp.
Zaraz ktos powie ze podczas takich spotkan panie moga czuc sie komfortowo bo sa tylko w swoim towarzystwie. I tu pytanie skierowane do naszych dziewczyn: czy jak bylyscie na takim dniu to wszystkie panie czuly sie tak komfortowo ze saunowaly bez owijania sie recznikiem jak nalesnik? Zawsze znajdzie sie taka osba ktora bedzie sie wstydzic swojego wygladu, jakiejs blizny czy tez bedzie czula sie mniej atrakcyjnie jak wokol tyle ladniejszych od niej osob. Tak wiec czy beda same kobiety czy w sklad grupy beda tez mezczyzni to sie nie zmieni.

Tak wiec po co takie podzialy jak duch saunowania jest ponad pluciowy? Jego nie interesuje czy ktos ma XX czy XY. Wazne aby sie relaksowal i staral sie odpoczac, a nie myslal co inni na jego temat beda myslec jak pokaze sie nago.
indywidualismus
Nie wiem, jak jest w czwartek, bo jako mê¿czyzna, nie widzia³em. :)
Lecz z relacji ¿ony, która wybra³a siê raz w taki dzieñ, ale jeszcze do aquaparku i to w czasach, gdy nie wolno by³o u¿ywaæ stroju wiem, ¿e jest jeszcze gorzej ni¿ w zwyk³e dni. Kobiety owijaj± siê jeszcze bardziej i jeszcze czê¶ciej chodz± w stroju. Najwyra¼niej siebie nawzajem wstydz± siê bardziej ni¿ mê¿czyzn!
W sumie zabawne, prawda?
Turysta
Nie znam powodów dla których s± wydzielono dni saunowe tylko dla kobiet ale przyznajê, ¿e gdybym sam przebywa³ w saunie po¶ród 40 pañ siedz±cych tylko na rêcznikach wybitnie czu³bym siê nieswojo i skrêpowany wiêc chyba rozumiem powody. No ale czemy w dni kobiece jak mówicie jest jeszcze gorzej to nie mam pojêcia.

PS
Na Teatralnej swego czasu (na szczê¶cie ju¿ zniesiono) by³y tzw. niedziele dla panów.
To te¿ zalicza siê do 100 letniej tradycji? ;)
ckwrc

Turysta napisa³(a):
(...)przyznajê, ¿e gdybym sam przebywa³ w saunie po¶ród 40 pañ siedz±cych tylko na rêcznikach wybitnie czu³bym siê nieswojo i skrêpowany (...)

Uwierz ¿e by¶ siê nie czu³ :)
indywidualismus
Powody dla których wydziela siê w du¿ych saunach, w³a¶ciwie w ca³ej Polsce, dni b±d¼ godziny tylko dla kobiet s± natury obyczajowej, mówi±c lapidarnie. G³êboko osadzone kompleksy na tle gorszej pozycji spo³eczno towarzyskiej, mit matki-Polki, rodzicielki-Maryi nie pozwalaj± bardzo wielu kobietom swobodnie siê rozebraæ nawet w miejscu, gdzie jest to konieczne! Dotyczy to równie¿ m³odych kobiet, kompleksy nie znikaj± wraz ze starszym pokoleniem. Co wiêcej, spotykam siê z sytuacj±, gdzie pój¶cie do sauny, zw³aszcza kobiety i mê¿czyzny to propozycja erotyczna i to mocno, bardziej ni¿ dyskoteka.
Tym bardziej Uwa¿am, Rze jedyne, co nale¿y robiæ to edukowaæ, oswajaæ, t³umaczyæ a nie izolowaæ kobiety od facetów, bo tylko pog³êbimy niemi³e przecie¿ kompleksy. S³ysza³em kiedy¶, bodaj¿e w aquaparku o warsztatach dla kobiet, pomagaj±cych prze³amaæ wstyd i zaakceptowaæ w³asne cia³o. Nie wiem czy mia³y powodzenie, ale mo¿e by³y za drogie. My¶lê, ¿e te lepsze, luksusowe sauny mog³yby choæby przez 2 godziny w tygodniu takie rzeczy organizowaæ ZA DARMO, bo na pewno ich staæ, a w rezultacie wychowanie wiernych klientek mog³oby siê nie¼le op³aciæ. :)
max37_i_3
Niez³a propozycja dla WPW lub SKY! My¶lê ¿e takie warsztaty spowodowa³yby spore t³umy bez wzglêdu na to czy by³yby bezp³atne czy p³atne (symbolicznie p³atne- wiadomo trzeba op³aciæ psychologów, socjologów, ksiê¿y itp).

Ciekawe czy zagl±daj± tu osoby odpowiedzialne za marketing WPW czy SKY. Helo³! Tak do Was mówiê. Dostajecie gotowy przepis na uatrakcyjnienie Waszej oferty. Tylko g³upiec by tego nie wykorzysta³!

To dobra droga, id¼my ni± :)
maRUDA
Kurcze, jaki akademicki wyk³ad. G³êboko dokopa³e¶ siê indywidualismus w swoich analizach. Warsztaty - piêkna sprawa! Sama bym z nich skorzysta³a!
indywidualismus

max37 napisa³(a):
Niez³a propozycja dla WPW lub SKY! My¶lê ¿e takie warsztaty spowodowa³yby spore t³umy bez wzglêdu na to czy by³yby bezp³atne czy p³atne (symbolicznie p³atne- wiadomo trzeba op³aciæ psychologów, socjologów, ksiê¿y itp).

Ciekawe czy zagl±daj± tu osoby odpowiedzialne za marketing WPW czy SKY. Helo³! Tak do Was mówiê. Dostajecie gotowy przepis na uatrakcyjnienie Waszej oferty. Tylko g³upiec by tego nie wykorzysta³!

To dobra droga, id¼my ni± :)

Zastrzegam, ¿e to nie mój pomys³. Ofertê takich warsztatów w ma³ych grupkach b±d¼ indywidualismustycznie :) widzia³em dawno temu, bodaj czy nie w aquaparku w³a¶nie. Ale szybko zniknê³y, bo by³y drogie po prostu. Moja modyfikacja polega na tym, nie indywidualne lecz w kilkuosobowych grupach takie zajêcia poprowadziæ BEZP£ATNIE ! Koniecznie bezp³atnie. Przecie¿ chodzi o osoby, które siê "wstydz±". Czyli tak naprawdê maj± jakie¶ kompleksy, ulegaj± ludowemu b±d¼ religijnemu tabu albo po prostu nie akceptuj± swego cia³a i przyk³adaj± do tego nadmiern± wagê. I nad tym móg³by popracowaæ psychoterapeuta, pokazuj±cy równie¿ przyk³adem, ¿e mo¿na wej¶æ na golasa do sauny i NIC siê nie stanie, Polacy nic siê nie staaaniee!
You can view all discussion threads in this forum.
You cannot start a new discussion thread in this forum.
You cannot reply in this discussion thread.
You cannot start on a poll in this forum.
You cannot upload attachments in this forum.
You cannot download attachments in this forum.
Reklama

Sign In

Shoutbox

You must login to post a message.
Admin
6 years ago
Witajcie ponownie Wink
Testowiczka2
7 years ago
hej

To jest kontynuacja forum zamkniętego 2016 roku, aktualnie w trakcie prac modernizacyjnych rozpoczętych w czerwcu 2019 roku, dlatego szereg funkcji może nie działać jeszcze poprawnie! Rejestracja nowych kont jest tymczasowo wyłączona! Jeśli znasz stare dane dostępowe do swojego konta - możesz spróbować się zalogować, jeśli nie pamiętasz swojego hasła, musisz skontaktować się z Adminem w celu jego odzyskania, ponieważ automatyczne odzyskiwanie haseł jest tymczasowo niedostępne!
Copyright © Naturyzm Wrocław 2005-2019